Tarım sektöründeki gelişmelerin, yeniliğin ve iş birliklerinin kapısı olan Konya Tarım Fuarı, 7-11 Nisan 2026 tarihlerinde yurt içi ve yurt dışından 16 ülkeden 432 firma ve firma temsilcileri ile misafirlerini ağırlıyor, Burad
Konya Karama İlleri Hotamış ve Havalisi Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Ahmet Kiraz, geçen yıl 21. Konya Tarım Fuarı açılışı öncesinde Tarım Makinaları, Tohum Firmaları, Sulama Sistemi üreticileri ve dev traktör markaları sahiplerine hitaben ” Tarım Fuarı Hazır, çiftçi hazır, ama su yok” başlıklı bir bildiri yayımlamıştı.
Sayın Ahmet KİRAZ bu seneki Tarım Fuarı öncesinde de son bir yılı değerlendirerek; Tarım aletleri üreticisi büyük firmaların, iş adamlarının, çiftçiye son model ve marka mallarını satma peşinde olan sanayicimizin, gübre firmalarının, ilaç firmalarının, ilimizin ileri gelenlerinin Konya ovasındaki kuraklık sorununa çare olması için bir baskı grubu oluşturup oluşturmadıklarını su meselesine sahip çıkılıp çıkılmadığını merak edip açık açık soruyor: “ “Son bir yıl içinde kimler geldi kimler geçti? Bakanlar geldi, genel müdürler geldi, sözler verildi! Ancak Mavi Tünelden Hotamış Göletine
Ahmet Kiraz Başkan, Konya ovasındaki su sorununun devam ettiğine işaret ederek: Suya ihtiyaç olan herkes adına Konya Ovası su kıtlığı meselesinin çözümü olarak görülen Mavi tünelden Hotamış Göletine nede
Sayın Dernek Başkanı Ahmet Kiraz, o kadar haklı ki; az bile söylüyor. Ülke gündemi bir yandan çevremizdeki savaşlar, bir yandan da içerideki siyasi ve hukuki sorunlarla meşgul edilirken SU KİMİN UMURUNDA? Hakikaten Tarım Fuarına katılan sanayiciler, ilgili kamu kurum ve kuruluşlar bu konuda ne yapıyor? Lafa gelince susuzluk ve kuraklık üzerine her platformda konuşanlar birazda harekete geçmesi gerekmiyor mu? Laf değil icraat zamanı geldi de geçmedi mi? Bizde soruyoruz Konya Ovasına su temini konusunda ne yapılıyor? Geçen yıldan bu yana ne değişti?
Şimdi diyeceksiniz ki; maşallah bu sene yeterince yağış aldık, su azlığı yaşamayız. Doğru yağışlar mevsim normallerinin üzerinde ancak bu demek değildir ki; Kuraklık bitti. Hayır. Mevcut yağışlarla sadece bu sene Meteorolojik kuraklık yok diyebiliriz. Ancak Hidrolojik Kuraklık devam ediyor. Yani yerüstü ve yeraltı su kaynaklarımız yeterince dolmadı. Barajlardaki su seviyeleri istenilen düzeye gelemedi. O halde yaz aylarında su kıtlığı yaşanmamasının bir garantisi yok!
Konya kapalı havzasında bu sorun son birkaç yıldır artık son safhasına geldi. Özellikle içme suyu temini konusunda harekete geçen KOSKİ adeta vatandaşlarımıza yalvarıyor: “DoğruSUİsraf Etmemek” “Her Damlası Çok Kıymetli”, ,” Susuz Kalmamak için Şimdiden tasarruf Et”, “Doğa Susarsa İnsan Susar” gibi. Sloganları henüz sitesinden kaldırmadı. KOSKİ verilerine göre; Bağbaşı Barajı %15, Altınapa %38; Bozkır %35, Afşar Barajı %78 doluluk oranında; inşallah bahar yağışlarıyla daha da yükselir.
Tarım şehri Konya’da çok önemli bir etkinlik olan Konya Tarım Fuarı hayırlara vesile olur. Bu kapsamda umarız Su sorununun çözümüne katkı sağlayacak adımların atılmasına da vesile olur. 23. Fuarda suyun sorunların konuşulmaması deliğiyle. Kalın sağlıcakla.



























