Paris 2024'te 8 madalya
Türkiye, Paris 2024'te 3 gümüş, 5 bronz toplam 8 madalyayla kazandı ve altın madalya alamadan döndü. Türkiye en son Los Angeles 1984'ten altın madalyasız dönmüştü. Türkiye 2024 Paris olimpiyatlarında 8 madalya ile 64. sırada yer aldı.
2024 Paris Olimpiyat Oyunları'nın sona ermesiyle başlayan spor federasyonları başkanlık seçim süreci olimpiyat oyunları bittikten sonra 3 ay içinde Gençlik ve Spor Bakanlığına bağlı spor federasyonlarının, olağan seçimli genel kurulunu yapması gerekiyordu. Süreç 11 Ağustosta başlayıp 11 Kasım da sona erecekti. Yasaya göre, Resmi 3 aylık süreç Paris 2024'ün sona erdiği 11 Ağustos tarihinden itibaren başlaması gerekirken,Spor Bakanlığının seçim takvimine göre 17 Eylül'de başladı ve 17 Kasım da tamamlanması düşünülmüştü. Ancak bazı federasyonlara komisyon atanması, ( boks, güreş, hava sporları, kick boks, görme engelliler ve geleneksel spor dalları federasyonlarının genel kurulları ileri tarihe ertelendi) seçim takviminin Aralık ayına sarkmasına neden oldu.
Kış sporlarında faaliyet gösteren Türkiye Kayak Federasyonu, Türkiye Buz Hokeyi Federasyonu, Türkiye Buz Pateni Federasyonu ve Türkiye Curling Federasyonunun dışındaki şu ana kadar 59 spor federasyonun 54'ünde seçimler tamamlandı.Buz hokeyi, kayak, buz pateni, curling ve kızak federasyonlarının genel kurulları İtalya 2026 Kış Olimpiyat Oyunları'nın ardından yapılacak.
Spor bakanımız, 2024 Paris olimpiyatlarında 8 madalya ile 64 ncü olduğumuz oyunlar dönüşünde şöyle bir açıklama yapmıştı." Verdiğimiz imkanları doğru kullanmayan, başarısız olan federasyonlardan hesap soracağız." Soruldu mu ? Hayır. Hatta tekrar aday yapılarak ödüllendirildi.
Hesap soracağız denilen federasyon başkanlarının % 60'ı yeniden seçimi kazandı, daha enteresan olanı ise, seçimi yapılan 54 spor federasyonunun 26 tanesinde kişiler "tek aday" olarak seçimlere katıldı ve kazandılar."
Federasyonların özerkleşme tarihi olan 2004 yılından bugüne, ilk defa 26 federasyon, tek adayla seçime gittiler. Bazı başkan adaylarının müracaatları çeşitli bahanelerle kabul edilmedi. Bazıları gerekli delege imzasını toplayamadı ve aday olamadılar.
Bakanlık tüm federasyonların seçimlerinde delege sayısının % 10' u kadar oy kullanma hakkına sahip.
Federasyon başkanlık seçimlerinde Olimpiyat, Dünya, Avrupa ve diğer şampiyonlar, bu şampiyonları yetiştiren antrenör veteknik adamlar oy kullanamazken Spor bakanlığı personeli olan 5 Temizlik görevlisi, 11 şoför, 25 özel kalem müdürü oy kullandı.
Spor teşkilatında personel olan 11 kişi federasyon başkanı oldu. Bunların yanında bir kısım Genel müdür yardımcıları, daire başkanları da federasyonların yönetimlerinde yer aldılar.
Bu arkadaşlar, Spor teşkilatı kısmına geçtiklerinde yönetimine girdikleri federasyon başkanlarına talimat verebilirken, federasyon toplantılarında ya da karar alma süreçlerinde talimat verdiklerinden, Yurt dışı seyahatlerin ve vizeye tabi tutulmayan hizmet pasaportunun hatırı için talimat almaya başlayacaklar.
Spor federasyonlarının başkanlık seçimlerinde ortalama toplam 9.200 delege oy kullandı.
Her delegenin geliş, dönüş (Uçak-Otobüs), Otel, yemek, harcırahlarını hesaplarsak her delegenin, Devlete en az maliyeti kişi başı 8000 TL dir. 9200 Delegeyi, kişi başı giderle çarpar isek, 9.200x8000: 73 milyon 600.000 TL. ( Görünmeyen masraflar hariç) eder.
Devlet bir taraftan tasarruf yapmak için mücadele etsin, birileri de Devletin parasını çar, çur etsin. Bu iş olacak iş değil elbette ama para Devletin olunca giderler kimsenin umurunda olmuyor maalesef.
Federasyon seçimleri eskiden olduğu gibi, oylar iller de kullanılsa olmuyor mu? Ya da yetkililer alt yapısını yaparak, delegelerin e-devlet sistemi üzerinden ya da başka bir sistemle oy kullanmalarını sağlayamıyorlar mı?
Birçok federasyonda, anti demokratik bir şekilde yapılan seçimlerde, 26 tanesi tek adayla seçime gittiler.
Mademki, çok azı dışında istediğiniz kişiyi federasyon başkanı yapıyorsunuz o halde, Devletin parasını havaya savurmanıza ne gerek vardı?
Federasyon başkan adayları kesinlikle Spor bakanlığı personeli olmamalı, tek aday olacaksa seçim yapılmamalı. Aday doğrudan atanmalı. Tek adaylı seçimlere harcanan para daha yararlı şekilde kullanılmalıdır.
Spor federasyonu başkanlığına seçilen, Spor teşkilatı personeli sayısı: 10 ( Atıcılık, Badminton, Cimnastik, Halter, Taekwondo, işitme engelliler, Su topu, Ragbi, M. Pentatlon, Herkes için Spor federasyonu)
️ Seçimlere girip te seçimi kaybeden spor teşkilatı mensubu sayısı:3
1) Atletizm
2) Yelken
3) Judo
️ Federasyon başkanı olan kadın sayısı: (Yelken ve Tenis) 2
️ İlk kez federasyon başkanı olan kişi sayısı: 22
️ İkinci kez üst üste federasyon başkanı olan kişi sayısı: 21
️ Üçüncü kez üst üste federasyon başkanı olan kişi sayısı: 10
️ Dört kez üst üste federasyon başkanı olan kişi sayısı:3
️ Altıncı kez federasyon başkanı olan kişi sayısı: 1
️ Tek aday olarak girdiği seçimi kazanan kişi sayısı: 26
1) Badminton federasyonu,
2) Bilardo federasyonu
3) Bocce, bowling, dart federasyonu,
4) Bedensel engeliler spor federasyonu
5) Cimnastik federasyonu,
6) Çim hokeyi federasyonu
7) Espor federasyonu,
8) Geleneksel Atlı Sporlar Federasyonu,
9) Golf federasyonu,
10) Halk oyunları federasyonu
11) Herkes için Spor federasyonu,
12) İzcilik federasyonu,
13) Kano federasyonu,
14) M. Pentatlon federasyonu,
15) Masa tenisi federasyonu,
16) Motosiklet federasyonu
17) Otomobil sporları federasyonu,
18) Okçuluk federasyonu,
19) Özel sporcular federasyonu
20) Satranç federasyonu,
21) Su topu federasyonu,
22) Tenis federasyonu,
23) Triatlon federasyonu
24) Taekwondo federasyonu
25) Vücut Geliştirme Fitness ve Bilek Güreşi Federasyonu
26) Yüzme federasyonu
Not: Yazımda ki bazı bilgiler Ahmet Ak’ tan alıntıdır.
--