Öğretmen ve öğrencilerin derse telefonla girmelerini yasakladı...
Daha önce alınan bir kararla da, "sınıfta kalma" geri getirilmişti. Tabii ki, öğrencinin çalışkanı ve tembeli ayırt edilebilmeli. Böylece, hak eden kazanacak, diplomalı işsizlerin de önüne geçilmiş olacaktır.
Almanya'da gördüğüm ve başarıyla uygulanan; sınıflardaki eleminasyondan sonra, akademik derslerde başarısız olanlara sanat okulları veya endüstri meslek liselerinin yolu gösterilmelidir. Ülkenin, çırak, kalfa ve ustaya da ihtiyacı var! Ama 12 yıllık zorunlu eğitimde bu mümkün değil!
MEB'in alacağı en önemli karar; 12 yıllık zorunlu eğitim uygulamasını kaldırıp ilkokuldan sonra eğitimi isteğe bağlı hale getirmek olmalıdır. Veli ve ögretmen, çocuk ilkokulu bitirince zeka, ilgi ve kabiliyetine göre (akademiye, sanata, ticarete, sanayiye, teknik alana, spora, müziğe vs. ilgisi neyse oraya) yönlendirme yapmalıdır. Bu uzunca bir konu...
Şimdi, sıra acilen "Disiplin Yönetmeliği"nin gözden geçirilmesinde. Okuyan adam gibi okur, okumayan da elenir gider, kendine başka bir yer bulur...
Eğitimciler bilir ki, her çocuk bilgi ve kaabiliyetine göre, kendine uygun bir alanda değerlendirilmelidir. Zaten verim de, kalkınma da böyle gerçekleşir.
Esasen bizim, derslerde başarısız ama iteleyip kakalayıp sınıftan zorla geçirdiğimiz diplomalı vasıfsızlara değil, hakkıyla çalışarak sınıflarını geçen, dürüst, ahlâklı, işinin ehli yetişkinlere ihtiyacımız var.
Kısaca, diplomaya değil insana ihtiyacımız var.