CHP Konya İl Kadın Kolları Başkanı Şerife Tunç, Medeni Kanunun kabul edilişinin 94. yıldönümünü nedeniyle mesaj yayınlayarak, bu kanunla ailede kadın ve erkek eşitliğinin sağlandığını söyledi.
1926 yılında kabul edilen Medeni Kanunla Türk kadının haklarına kavuştuğunu vurgulayan Tunç, “Medeni Kanun, 17 Şubat 1926’da Türk Medeni Kanunu adıyla kabul edildi, 4 Ekim 1926’da yürürlüğe girdi. Cumhuriyet’in kuruluşundan sonra, 3 yıl gibi kısa bir sürede yürürlüğe giren bu yasa ile ailede kadın-erkek eşitliği, evlilikte resmi nikah zorunluluğu, tek eşle evlilik esası, kadınlara istedikleri mesleğe girebilme hakkı, mahkemelerde tanıklık yapma, miras ve boşanma konularında kadın-erkek eşitliği, kadınlara siyasal haklar (1930’da belediye seçimlerine katılma hakkı, 1933’te muhtarlık seçimlerine katılma hakkı, 1934’te milletvekili seçme ve seçilme hakkı) getirildi. İsviçre Medeni Kanunu’ndan örnek alınarak 743 sayılı kanun olarak yürürlüğe giren Medeni Kanun, kadın mücadelesinin birikimleriyle üzerine konulan haklarla beraber genişletildi ve bu kapsamda 1 Ocak 2002 tarihinde Türk Medeni Kanunu’nun yürürlüğe girmesiyle ortadan kaldırılmış oldu” dedi.
MEDENİ KANUNUMUZA SAHİP ÇIKMAYA DEVAT EDİYORUZ
Kadınların bugünün Türkiyesinde seslerini birleştirerek yükseltmeye devam ettiğini dile getiren Tunç, "Karadeniz’de doğanın talanına karşı yükselen Havva Ana’nın 'Ben halkım, devlet benim' sesinde, emeklerinin, alın terlerinin peşine düşen Flormar işçisi kadınlarının mücadelesinde, Ankara’da OHAL koşullarında bile çocuk yaşta evliliklerin önünü açan tasarıyı geçirtmemek için Meclis’in kapısına dayanan kararlılıkta, İstanbul Sözleşmesi’nin kaldırılması tartışmalarıyla beraber tüm Türkiye’ye yayılan 'Yaşamak İstiyoruz' çığlıklarında var olmaya devam ediyor. Cumhuriyetin kazanımlarının ışığında haklarından da hayatlarından da vazgeçmeyen kadınların ellerinde, nice devrimler yükselecek! Bugüne kadar bu mücadeleye güç katmış ve ülkemizi hep ileri taşıyacak adımları atmış kadınları ve Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü saygı ve minnetle anıyoruz. CHP Kadın Kolları olarak, herkesi kadın erkek eşitliğini demokrasinin gereği olarak görmeye ve Medeni Kanunumuza sahip çıkmaya davet ediyoruz” diye konuştu.
YORUMLAR