"Yol haritamız hazır, borçlarımızı ödeyeceğiz"

PANKOBİRLİK Genel Başkanı Ramazan Erkoyuncu, Soma ve Kangal termik santrallerinden gelen büyük borçla devraldıkları Konya Şeker ve iştiraklerini daha da ileriye taşımak için yol haritalarını çizdiklerini söyledi

PANKOBİRLİK Genel Başkanı ve Konya Pancar Ekicileri Kooperatifi Başkanı Ramazan Erkoyuncu, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü'nde basın çalışanlarıyla bir araya geldi. Medya mensuplarının Gazeteciler Günü’nü kutlayan Erkoyuncu, göreve geldiği 2,5 aylık süreçte yaptıkları çalışmalar hakkında da bilgi verdi.

Konya Şeker ve iştiraklerini 27 Ekim’de yapılan seçimden sonra özellikle enerji yatırımlarından gelen büyük bir borçla devraldıklarını belirten Erkoyuncu, kamuoyu ve Konya Pancar Ekicileri Kooperatifi üyelerinin merakla beklediği Soma ve Kangal’da faaliyeti devam eden termik santralleri ile ilgili aldıkları kararı da açıkladı.

SOMA VE KANGAL’DA ÖDEME PLANIMIZI YAPTIK

Erkoyuncu, “Soma ve Kangal’da dövizdeki artış nedeniyle zor bir döneme girmiştik. Ancak enerji tekrar kıymete bindi. Sözleşme gereği 31 Aralık 2021 tarihine kadar devlete çok ucuz elektrik veriyorduk. Sözleşmemiz 1 Ocak 2022 itibariyle sona erdi. Önümüzdeki günlerde inşallah artık elektriği devlete de özel sektöre de verebileceğiz. Ama biz devlet ile anlaşmaktan yanayız. Seçim öncesinde ‘Enerji bizim sektörümüz değil, burada bir yol kazası geçirdik. Holdingi de dolayısıyla büyük yük altında bıraktı’ demiştik. Ancak elektriğe gelen zamlarla inşallah büyük bir sorun olmazsa santrallerimizi kendi parasıyla borcunu ödeyecek duruma getireceğiz. Bu nedenle bu sektörde kalıcı olmaya karar verdik. Gıda bölümünde de büyük borçlarımız var. Bunun sebebi de enerjiye aktardığımız büyük sermaye. Arkadaşlarımızla birlikte planımızı programımızı yaptık. Sayın Cumhurbaşkanımıza da durumumuzu, çareleri ve yol haritasını en ince detaylarıyla anlattık. İlk geldiğimizdeki çaresiz hal asla yok. Kurumun zorluğunu henüz aşmış değiliz ama sektörden çıkmak için şimdilik bir acelemiz, önceliğimiz yok. Bunun üstesinden gelebilmek için çare var, çözüm var” dedi.

PANCAR ÇİFTÇİSİNİN DURUMU İYİLEŞTİRİLMELİ

Tarımın girdi maliyetlerindeki artışlar nedeniyle zor şartlarda yapıldığına dikkat çeken Erkoyuncu, şeker pancarı ve pancar çiftçisinin durumunun iyileştirilmemesi halinde şeker fabrikalarının da kapanacağını vurguladı. Kendisinin de 40 yıldan fazla pancar üretimi yaptığını dile getiren Erkoyuncu, “Bu yıl başta biz olmak üzere pancar avansını baştan açıklamak zorundayız. Eğer şeker pancarını iyileştirmezsek, birkaç yıl içinde sağlıklı bir yaklaşım olmazsa, pancar çiftçisinin birim alanda elde ettiği gelir muadil bitkilere göre biraz üstünde ya da aynı oranda olmazsa pancarı ektiremeyiz. Şeker fabrikaları da kapanma noktasına gelir. Ancak devlete rağmen şeker pancarı fiyatını açıklama lüksümüz yok” ifadelerini kullandı.

TORKU MARKASINI DAHA DA BÜYÜTECEĞİZ

Türkiye’de Ülker, Eti gibi markalardan sonra gelen Torku markasını daha da büyütmek için çalışacaklarına değinen Erkoyuncu, “Tarımda, gıdada önümüz açık. Bunu daha da büyütmek istiyoruz. Bisküvi, çikolata, atıştırmalık türündeki ürünlerle sektörde önemli bir isim olan Torku’nun sandığımız kadar büyük olmadığını da gördük. İyi bir yere gelmiş markamızı çok daha iyi yerlere getirmek için çalışacağız. Yüzümüzü ağartan ve büyük güven oluşturan Torku markasını ve gıda bölümünü çok daha ileriye taşımayı hedefliyoruz” diye konuştu.

KONYA ŞEKER MERKEZ KAMPÜSÜ TAŞINIYOR

Şehrin ortasında kalan ve daha önce defalarca taşınacağı belirtilen Konya Şeker Merkez Kampüsü’nün önümüzdeki yıllarda Altınekin ve Cihanbeyli arasında tespit ettikleri bölgeye taşınacağını bildiren Erkoyuncu, Çumra Şeker’in kapasitesini de artıracaklarını söyledi.