TKDK'dan genç ve kadın girişimcilere öncelik

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Konya İl Koordinatörlüğü 14 Ocak 2022 tarihi itibariyle IPARD II 11. Başvuru Çağrı ilanına çıktı

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu 14 Ocak 2022 tarihinde On Birinci Başvuru Çağrı İlanına çıktı. Başvuru kabulüne ilişkin çağrı, IPARD Programı 2014-2020 dönemi kapsamında yatırım yapmak isteyen işletmeler tarafından destek almak üzere yapılabilecek.

IPARD-II 11. Başvuru Çağrı Dönemi ilanını değerlendiren TKDK Konya İl Koordinatörü Yavuz Uysal, “Özelikle küçük ölçekli yatırımların ve çiftçilerimizin destekleneceği içerisinde Tıbbi aromatik bitki, süt bitkileri, fide-fidan ve mantar yetiştiriciliği, arıcılık, zanaatkarlık ve yerel ürün işletmeleri, kırsal turizm, su ürünleri yetiştiriciliği, makine parkları ve yenilenebilir enerji desteklemelerinin olduğu Çiftlik Faaliyetlerinin Çeşitlendirilmesi ve İş Geliştirme (302) başlığımızdan 11. Başvuru çağrı ilanına çıkmış bulunmaktayız. Yüzde 55 ile 65 arasında hibe desteği sağlanacak bu başvuruların yapım işi içerenler için son teslim tarihi 11 Mart 2022, yapım işi içermeyenler için son teslim tarihi 11 Şubat 2022’dir. Başvuru yapmak isteyen vatandaşlarımız bu tarihlere kadar başvurularını hazırlayıp sunması gerekmektedir. Genç ve kadın girişimcilere sıralama açısından öncelik sağlayacağımız 11. Başvuru Çağrı ilanının ilimize ve ülkemize hayırlı olmasını dilerim” dedi.

Uysal, başvuru çağrı ilanı ile ilgili detayları şu şekilde açıkladı:

"Faydalanıcılara uygun harcamalar karşılığında sağlanacak mali desteğin kaynağı, Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti eş finansmanından oluşturulan IPARD Programı Fonu’dur. Bu destek “Kamu Katkısı” olarak adlandırılmaktadır. Bu kamu katkısı, program çerçevesinde gerçekleşmiş yatırımlar için geri ödemesiz olarak kullandırılacaktır.
 

Bitkisel üretimin çeşitlendirilmesi ve bitkisel ürünlerin işlenmesi ve pazarlanması (Tıbbi aromatik bitki, süt bitkileri, fide-fidan ve mantar yetiştiriciliği)

Arıcılık ve arı ürünlerinin üretimi, işlenmesi ve pazarlanması

Zanaatkarlık ve yerel ürün işletmeleri

Kırsal turizm ve rekreasyon faaliyetleri

Su ürünleri yetiştiriciliği

Makine Parkları

Yenilenebilir enerji yatırımları başlıklarından 40 milyon avroluk destek verilecektir.
Pandemi şartların altında iş işlemlerine durmaksızın devam eden Konya İl Koordinatörlüğü, 2021 yılında yatırım tutarları toplamı yaklaşık 355 Milyon TL olan 276 farklı yatırım için Konya’da yaklaşık 130 milyon TL’lik hibe ödemesi yapılmıştır. IPARD programının uygulandığı 42 il içerisinde her yıl en fazla ödeme yapan ilk üç il arasında olmayı gelenek haline getirmiş olan İl Koordinatörlüğümüz, IPARD ve IPARD II programları nezlinde tüm Türkiye’de en fazla ödeme yapan il olma özelliğini halen taşımaktadır."