Marketlerde şivlilik bereketi

Konya'ya özgü şivlilik geleneği, ekonomik kriz nedeniyle müşteri sayısı azalan marketlerde hareketliliğe neden oldu

Üç ayların yaklaşmasıyla Konya'ya özgü geleneklerden şivlilik, marketlerde hareketliliğe neden oldu. Konyalılar, perşembe günü kutlanacak şivlilik öncesinde kapı kapı dolaşarak şivlilik toplayacak çocukları sevindirecek ürünlerini almaya başladı.

Çocukların eğlenmesine, kaynaşmasına ve kültürel değerleri anlamasına neden olan şivlilik geleneğinde üç ayların başlangıcı olan Recep ayının ilk günü çocuklar kapı kapı dolaşarak şeker, çikolata gibi ürünleri topluyor. Hicri takvime göre Recep ayının ilk perşembe gecesini cumaya başlayan gecede Regaip Kandili sabahı çocuklar da topladıkları çerez, atıştırmalık gibi ürünlerle kandil geleneğini yaşatıyor.

Ekonomik darboğazdan geçtiğimiz bu dönemde yaşatılmaya çalışılan şivlilik geleneği öncesinde marketlerde hareketlilik yaşanmaya başladı. Perşembe günü kutlanacak şivlilik geleneği öncesinde marketler hazırlıklarını tamamlarken, vatandaşlar da çocuklara dağıtacakları ürünleri almak için marketleri doldurdu.

Dövizdeki artışa bağlı olarak raflardaki bütün ürünlerde yüksek oranda artışlar görülen marketlerde şivlilik nedeniyle fiyatları düşük tutmaya çalıştıklarını dile getiren yetkililer, Konyalıları şivlilik geleneğini yaşatmaya çağırdı.