Kurum: Türkiye'nin hedefi Yeşil Kalkınma Devrimi

Konya'da başlayan ve 5 gün sürecek İklim Şurası'nın Türkiye'nin Yeşil Kalkınma Devrimi'ne en güzel şekilde hizmet etmesini temenni eden Bakan Kurum, Türkiye'nin hedefinin Yeşil Kalkınma Devrimi olduğunu söyledi

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Konya'da düzenlenen İklim Şurası başladı.  Selçuklu Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilen şura, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması, ney taksimi, iklim değişikliği tanıtım filminin gösterilmesi ve iklim elçisi 4 gencin gençlik bildirisini okuması ile başladı.

İklim Şurası'nın açılışında konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Türkiye'nin ilk İklim Şurası'na ev sahipliği yapan Konya'nın, iklim değişikliğinden derinden etkilendiğini, kuraklıkla, susuzlukla ve dev obruklarla yüzleştiğini, göllerini kaybetme riskiyle karşı karşıya kalmasına rağmen, tarih boyunca olduğu gibi iklim değişikliğiyle mücadelede de başarılı ve öncü olacağına değindi.

Dünyanın yangınlar, kasırgalar, kuraklık, su stresi, aşırı yağmurlar ve sel felaketleriyle uğraştığına dikkat çeken Bakan Kurum, "İnsanlık olarak son dönemeçteyiz. Gidişatı değiştirebileceğimiz son on yılımız var ve bu fırsatı değerlendirebilecek son nesil de biziz. Peki, ağaçlarımızın, denizlerimizin, akarsularımızın yok oluşunu kim durduracak? Bu büyük kriz hangi yeni felaketleri getirecek? Dünyanın geleceğini kim kurtaracak? Hepsinin cevabı çok açık ve nettir. Kim kirlettiyse o. Yani hepimiz, yani tüm insanlık" dedi.

Doğal afetler nedeniyle iklim göçleri başladığını belirten Kurum, şunları söyledi:

"2050'ye kadar 216 milyondan fazla insanın afetlerden kaçmak için yer değiştirmesi öngörülüyor. İklim göçleri birçok ülkenin demografik yapısında değişikliğe neden olacak, çözümü güç birçok sorunu beraberinde getirecektir. Hiçbir devlet tek başına, bu sosyal patlamaları, bu dev afetleri durdurabilme gücüne sahip değildir. Dünyanın önünde, çok kritik bir eşik var. O da küresel ısınmayı 1,5 derece sınırında tutabilmektir. 1,5 derece hedefi için küresel emisyonların 2030'da yüzde 45 azaltılması, 2050'de ise net sıfıra ulaşması gerekiyor. Bu hedefe ulaşmanın yolu, tüm ülkelerin 2030'a kadar her yıl yüzde 7,6 azaltım yapmasından geçiyor. Bu noktada soru şudur. Dünya bu azaltım oranını başarabilir mi? Çözüm, güçlü, adalete dayalı bir işbirliğini tesis etmek ve topyekun seferberlik ruhunu kuşanmaktır. Bilhassa enerji, tarım, sanayi, ulaştırma ve yapı sektörlerinde hızlı, iyi planlanmış ve geniş kapsamlı dönüşümleri eş zamanlı olarak başarmaktır. Akdeniz Havzası'nda bulunmamız sebebiyle küresel iklim değişikliğinin potansiyel etkileri açısından risk durumu yüksek ülkeler arasında yer alıyoruz."

Çoğunluğu Karapınar'da görülen Konya'daki obrukların sayısının 600'ü geçtiğini ifade eden Kurum, iklim değişikliğinin, sonuçları bakımından, sadece çevre, jeofizik ve ekoloji bilimlerinin bir konusu olmaktan çıktığını, ekonomi, maliye ve sosyal politikaların da konusu haline geldiğini söyledi.

Türkiye'nin gelecekte depolama, batarya, akıllı şebekelerin kurulumunu arttırması, yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı üretim tesis sayısını en yüksek noktaya taşıması, ve "Uzun Dönemli Enerji Planı"nı acilen hazırlaması gerettiğini dile getiren Bakan Kurum, şehirlerin enerji altyapılarının, daha verimli ve dayanıklı hale getirilmesi çalışmalarının hızlandırılmasının kaçınılmaz olduğu belirtti.

Çok önem verdikleri Sıfır Atık hareketine de değinen Kurum, şöyle devam etti:

"Ekonomik bir değer olan atık konusunda, döngüsel ekonomiye geçilmesi için finansal mekanizmaları hızlıca geliştirmeliyiz. Atık su ve katı atıkların yeniden kullanımı ile yağmur suyu toplama sistemlerinin inşasını hızlandırmak zorundayız. Yeni binalarda yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımını arttırmak ve yeşil bina sertifikası ile neredeyse sıfır enerjili bina çalışmalarını geliştirmek için altyapımızı hızlıca oluşturmak mecburiyetindeyiz. Bunları şimdi yapmalıyız. 

Avrupa Birliği, 2021'de Avrupa Yeşil Mutabakatı kapsamında yeni bir büyüme stratejisi benimsedi. Dünyada çok önemli bir azaltım politikası olan karbon fiyatlama mekanizması için kararlı bir adım atılması gerekiyor. Ülkemizin bu konudaki kararlılığı, hem uluslararası ticarette, hem de düşük karbonlu teknolojilerde bize yüksek bir avantaj sağlayacaktır.

Kurum, İller Bankasıyla yerel yönetimler için, Dünya Bankası ve JICA iş birliğiyle 20 milyar liralık finansman paketini 2022'nin ilk yarısında belediyelerin hizmetine sunacaklarını belirterek, Türkiye'nin iklim finansmanı fırsatlarından daha fazla yararlanmasını sağlama konusunda kararlı olduklarını anlattı.

5 gün sürecek İklim Şurası'nın Türkiye’nin Yeşil Kalkınma Devrimi'ne en güzel şekilde hizmet etmesini umduğunu belirten Kurum, müzakere ve toplantılarla ulaşacakları hedefleri sonuç bildirgesi ile açıklayacaklarını ifade etti.