Konya Günleri, İstanbul'da kapılarını açtı

KONSİAD'ın İstanbul Yenikapı da bu yıl 6.'sını gerçekleştirdiği Konya Tanıtım Günleri, çok sayıda davetlinin katılımı ile başladı. Etkinlikler süresince, gastronomiden turizme kadar birçok değer tanıtılmış olacak

Anadolu Selçuklu Devleti'nin kadim başkenti Konya, Osmanlı Cihan Devleti’nin kadim başkenti İstanbul’da buluştu. Konyalı Sanayici ve İş Adamları Derneği (KONSİAD) tarafından bu yıl 6’sı düzenlenen “Konya Tanıtım Günleri” Yenikapı Fuar Alanı'nda başladı.

Festival havasında başlayan tanıtım günleri İstanbul ve çevre illerde yaşayan Konyalıları bir araya getirmekle kalmayıp, bütün İstanbullulara Konya’nın tanıtılması, tarihiyle, kültürüyle, insanıyla, hoşgörüsüyle iki şehrin kaynaştırılması hedefliyor.

Etkinliğe, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Konya Milletvekili Leyla Şahin Usta, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Eski Çevre Bakanı Ali Talip Özdemir, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımıcısı Hasan Büyükdede, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, Konya Valisi Vahdettin Özkan, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, İlçe Belediye Başkanları, KSO Başkanı Memiş Kütükçü ve çok sayıda davetli katıldı.

Tanıtım Günlerine Konya Büyükşehir Belediyesi ile ilçe belediyeleri katılarak, yöresel ürünlerin yanı sıra turizm değerlerini de tanıtma fırsatı buldu. 3 gün açık kalacak olan tanıtım günlerine 150 bin kişinin ziyaret etmesi bekleniyor. 

KONSİAD Genel Başkanı Kemal Çelik, açılışta yaptığı konuşmada, Bakan Kurum’a ve katılımcılara teşekkür ederek, "6’ıncı Konyalılar buluşmasına katılan bütün dostlarımıza teşekkür ediyorum. İki yıldır salgından dolayı gerçekleştiremediğimiz bu buluşma İstanbul ve Konya’daki Konyalıları buluşturduğu için bir yerde de sılai rahim oluyor. Bundan sonra KONSİAD’ı genç nesillere bırakmak istiyoruz. Genç nesillere önem veriyoruz. KONFED’i kuracağız. Tekrar bütün katılımcılara ve İstanbul Büyükşehir Belediyesine desteklerinden dolayı teşekkür ediyorum" dedi. 

Tanıtım Günlerinin açılışına katılan Çevre, Şehircilik ve İklimlendirme Bakanı Murat Kurum, Konya'nın tarihi, kültürü, gelenek ve göreneklerinin İstanbullulara tanıtılacak özel bir buluşmada olduklarını söyledi. Kurum, Konya ile İstanbul arasında çok güzel bir köprü olduğunu kaydetti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde, Türkiye'nin 81 ilini kalkındıracak yatırımları, projeleri çevreye saygılı iklim dostu şehirler vizyonu doğrultusunda hayata geçirmeye devam ettiklerini aktaran Kurum, bu anlayışla bugüne kadar sosyal konuttan kentsel dönüşüme, millet bahçelerinden tarihi kent meydanlarının ihyasına, eski sanayi sitelerinin daha modern alanlara taşınmasından çevre yatırımlarına ve iklim değişikliğiyle mücadeleye kadar Türkiye'de milyarlarca liralık dev projeleri hayata geçirdiklerini bildirdi.

Konya'ya gidecek misafirleri bambaşka bir Konya'nın karşılayacağını dile getiren Kurum, şehre yapılan yatırımlar hakkında şu bilgileri verdi:

"1000 yıllık Selçuklu mirası Alaaddin Caddesi'nde yürürken o eski çarpık görüntünün ortadan kalktığını, tarihi siluetine yeniden kavuşan bir caddeye dönüştüğünü göreceksiniz. Anıta doğru giderken içerisinde çocukların cıvıl cıvıl koştuğu, Konyalıların neşeyle dolaştığı muhteşem bir millet bahçesiyle karşılaşacaksınız. Şöyle bir Ardıçlı'ya doğru gittiğinizde sosyal konutları, yeşil alanları, parkları ve camileri, Selçuklu mimarisiyle Konya'da yepyeni bir şehrin doğduğunu göreceksiniz. Beyşehir Gölü'nü tertemiz bulacaksınız. Akşehir'de tarihi evlerimizin çok daha güzel hale geldiğini göreceksiniz. Mevlana'ya gittiğinizde Selçuklu eserleriyle donatılmış muhteşem bir meydan ve çarşı bulacaksınız. Yine Konya'mızın tamamında yeni sosyal konutlar görecek, ekonomisi ve istihdamı daha güçlü bir Konya ile karşılaşacaksınız."

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Konya Milletvekili Leyla Şahin Usta, etkinliğin düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür etti. Etkinlik kapsamında düzenlenen stantların özenle hazırlandığını ifade eden Usta, el birliği içerisinde daha başarılı organizasyonlarla bütün İstanbulluların dikkatini çekecek şekilde çalışılmasının önemine dikkati çekti.

İstanbul'u yaşanacak hale getiren hizmetlerin AK Parti bünyesinde gerçekleştiğini aktaran Usta, "İstanbul'u gezdikçe, gördükçe yapılan eserlerimizin ne kadar kıymetli olduğunu daha da iyi fark ediyoruz. Son 3 yılda hizmetlerin üzerine hizmet eklenmeyip sadece şov yapılan, başka bir şey yapılmayan bir İstanbul yaşıyoruz. İstanbul bunu hak etmiyor. İstanbul çok daha iyi hizmeti hak ediyor" ifadelerini kullandı.

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, çocukluğunun Konya'da geçtiğini hatırlatarak, Konya'nın artık Yenikapı'dan çıkıp farklı ülkelerde de tanıtılması gerektiğini söyledi.

Anadolu'daki pek çok şehrin İstanbul'da tanıtım günleri düzenlediğini dile getiren Yerlikaya, "Anadolu'nun kalbi, Selçuklu'nun başkenti Konya'nın tanıtımını artık bir üst lige çıkarmak gerektiğini düşünüyorum. Tanıtım günleri değil, buluşma, kucaklaşma, hasret gidermeyi burada yapalım. Dubai'de, Londra'da, New York'ta yapalım, her yerde yapalım çünkü Konya'nın oralardan sesinin gür bir şekilde çağlaması lazım" dedi. 

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Konyalıların bulundukları şehirlere büyük katkılar sağladığını söyledi. Bunun örneğinin İstanbul’da ortaya çıktığını ifade eden Altay, “İstanbuldaki Konyalılar iş dünyasında iyi bir yerde olup, başarıları bizleri sevindiriyor. Konya’mızı dünyanın güzide şehirlerinden biri yapmak için çalışıyoruz. Konyalı buluşması organizasyonunda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Bugün çok mutlu ve gururluyuz. Konya’mızdan selam ve saygılar getirdik. Konya’mız dünyanın en güzel şehirlerinden biri olacak. Bundan emin olun. İstanbul’daki hemşerilerimizi tanıtım günlerine bekliyoruz. Konya’nın tanıtımı ile ilgili dünya ve ülkemiz genelinde çalışmalar yapacağız” ifadelerini kullandı.

Etkinliklerde gastronomiden Konya etliekmeğine, tandır kebabından bamya çorbasına kadar farklı lezzetler tanıtıldı. İlçe belediye başkanları ise ilçelerindeki geleneksel ve yöresel yemekler ile tarihi ve kültürel değerlerin yanı sıra, yaptıkları hizmetleri anlatma imkanı buldu.