Hurdaya dönen Jawa motosikletler atölyede yeniden gün yüzüne çıkıyor
Türkiye'de uzun yıllar motosiklet tutkunlarının ilgisini çeken ve köyde, şehirde kullanılarak hurdaya dönen veya atıl durumda kalan klasik, eski model Jawa motosikletler Konya'da motosiklet tamircisi İsa ustanın atölyesinde yeniden hayata dönüyor.
Çek Cumhuriyeti'nin Prag şehrinde 1929 yılında üretilmeye başlayan Jawa motosikletler Türkiye'de de uzun yıllar kullanılırken, 1960-70'li yıllarda dönemin gazetelerinde yayınlanan "Havada jet, karada Jawa", "Dağ yolu, şehir yolu, köy yolu. Hepsi Jawa yolu", "Her gencin kalbinde yatan motosiklet, Jawa" gibi reklamlarla ilgi çekti. Zaman içerisinde kullanılarak hurdaya dönen veya atıl durumda kalan motosikletlerini yeniden ayağa kaldırmak isteyen Jawa tutkunları ise ustasının yolunu tutuyor. Konya'nın merkez Meram ilçesinde 27 yıldır baba mesleği olan motosiklet tamirciliğini sürdüren İsa Yeniçağ (40), özellikle klasik ve eski model Jawa motosikletleri A'dan Z'ye yenilerken, Türkiye'nin birçok şehrinden ilgi görüyor.
"Klasik motorların içerisinde büyüdük"
Motosiklet tamircisi İsa Yeniçağ, 27 yıl önce meslek hayatına başladığını ve aynı şekilde de devam ettiğini anlatarak, "Klasik motorların içerisinde büyüdük. Babamızdan kalan bir meslek. Çalışmamıza bu şekilde de devam ediyoruz. Merak, tutku, yani motosiklet sevgisi o şekilde başladık. İlk bisikletimiz olarak başladık. Ondan sonra motosiklete bir sevdamız başladı. Aynı şekilde hem ustası olduk hem tamircisi olduk dedi.
"Bunları A'dan Z'ye komple revize ediyorum"
Bu motosikletlerin eski klasik motosikletler olduğunu ifade eden İsa Yeniçağ, "Babasından, dedesinden kalmış yadigar, atıl durumda veya kullanılmamış, balkon altında kalmış motorlar bana o şekilde geliyor. Ben bunları A'dan Z'ye komple revize ediyorum. Şehir dışından geliyor Afyonkarahisar'dan, İzmir'den, İstanbul'dan, Çanakkale'den, Çorum'dan yani Türkiye genelinden geliyor. Daha önceki dönemlerde tabii yurt dışına da göndermiştik. Hollanda, Amsterdam'a bir Jawa göndermiştik. Yurt dışından da irtibatımız oluyor. Tabii babamızdan kalan bir meslek. Oğlum da meraklı bu konularda. Kendisi de seviyor. Bizden de oğlumuz devralacak inşallah" şeklinde konuştu.