Başkan Altay'dan Konya'daki su taşkınları açıklaması
Konya'da etkili olan ekstrem yağışların ardından oluşan su taşkını manzaralarına değinen Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, küresel iklim değişikliğinin altyapı sistemlerini zorladığını belirtti. Şehir genelinde riskli bölgeleri tespit ederek yatırımları hızlandırdıklarını ifade eden Altay, su taşkınlarını önlemek amacıyla KOSKİ bünyesinde 4 milyar liralık dev bir bütçeyi devreye aldıklarını açıkladı.
Konya’da son dönemde aniden bastıran ve hayatı olumsuz etkileyen şiddetli yağışlar, şehrin bazı noktalarında su taşkınlarına ve altyapı krizlerine zemin hazırladı.
Kent merkezinden yansıyan taşkın manzaralarının ardından sessizliğini bozan Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, çarpıcı değerlendirmelerde bulundu.
Kısa sürede metrekareye düşen ekstrem yağış miktarının mevcut sistemlerde tıkanma ve zorlanmalara yol açtığına işaret eden Başkan Altay, dünya genelinde hissedilen iklim değişikliği krizine vurgu yaptı.
"BİR AYDA YAĞACAK YAĞMUR BİR GÜNDE YAĞDI"
Yaşanan hava muhalefetinin olağan akışın dışında, tamamen sıra dışı bir durum olduğunu aktaran Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, “Rahmet ve bereket için hamd ediyoruz. Baraj dolulukları tüm Türkiye'de artmış durumda, bu yağışlar bizleri de rahatlattı. Ancak iklim değişikliğinin etkisi dünya gündeminde. Normalde bir ayda yağması gereken yağmur bir günde yağdı ve istenmeyen görüntüler ortaya çıktı" ifadelerini kullandı.
Bu tarz ekstrem meteorolojik olayların modern şehirlerin altyapılarını ciddi biçimde sınadığını kaydeden Altay, sorunların çözümü adına operasyonel faaliyetlerin hız kesmeden sürdüğünü ekledi.
"ALTYAPI HİÇBİR ZAMAN TAMAMEN SORUNSUZ OLMAZ"
Dünyanın hiçbir yerinde tamamen kusursuz ve sıfır riskli bir şehir altyapısı inşa etmenin teknik olarak mümkün olamayacağını belirten Altay, gerçekçi bir yaklaşım sergileyerek şunları söyledi:
“Şunu idtia etmek mümkün değil; bizim altyapımızda hiçbir zaman sorun çıkmaz diyemeyiz. Risk alanlarını tespit ediyor, buna göre çalışmalarımızı yürütüyoruz.”
"GÖLET VE KOLEKTÖR HATLARIYLA ÇÖZÜM ÇALIŞMALARI"
Su baskınlarına ve taşkın risklerine karşı hayata geçirilen mühendislik projelerine değinen Başkan Altay, sel sularını dizginleyecek gölet projeleri ile ana kolektör hatlarının inşasına büyük ağırlık verdiklerini duyurdu. Suyun akış yönünü kontrol altında tutabilmek için yeni yatırımları sahaya sürdüklerini dile getiren Altay, “Yaptığımız gölet çalışmaları ile suyu tutmaya ve kontrol etmeye yönelik projeler yürütüyoruz. Bununla birlikte ana kolektör hatları inşa ediyoruz. Bu çalışmalar devam ettikçe risk alanlarımız azalacak" şeklinde konuştu.
"KONYA MODELİ BELEDİYECİLİKLE ÇALIŞIYORUZ”
Konya’nın belediyecilik vizyonu konusunda iddialı ve kararlı bir duruş sergilediğini hatırlatan Başkan Uğur İbrahim Altay, sosyal medyaya ve basına yansıyan sel manzaralarından kendilerinin de memnun olmadığını dile getirdi. Çözüm için tüm ekiplerin seferber olduğunu söyleyen Altay, “Bu görüntüleri biz de görmek istemiyoruz. Bu işler kolay değil. Konya modeli belediyecilik anlayışıyla çalışmalarımızı sürdürüyoruz” sözleriyle sahadaki kararlılığı özetledi.
"4 MİLYAR LİRALIK KOSKİ YATIRIMI"
Şehrin kronikleşen noktalarına neşter vurmak için ayrılan bütçeyi de paylaşan Büyükşehir Belediye Başkanı Altay, KOSKİ Genel Müdürlüğü'nün yalnızca bu yıl içinde yaklaşık 4 milyar liralık devasa bir altyapı yatırım paketini hayata geçirdiğini açıkladı. Bu bütçenin içme suyu hatlarından kanalizasyona, yağmur suyu drenaj sistemlerinden arıtma tesislerine kadar çok geniş bir yelpazeyi kapsadığını belirterek, hummalı çalışmanın şehrin dört bir yanında devam ettiğini aktardı.
“RİSKLERİ AZALTMAYA DEVAM EDECEĞİZ”
Açıklamalarının son bölümünde Konya'nın gelecekte bu tür doğal olaylara karşı çok daha dirençli bir yapıya kavuşacağının altını çizen Başkan Altay, “Bu çalışmalar devam ettiği sürece risk alanlarımız azalacak. Biz iddialı bir şehriz ve altyapımızı sürekli güçlendirmeye devam edeceğiz" diyerek kararlılık mesajı verdi.