Bakan Özer müjde verdi: Konya'ya 20 yeni okul

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Konya'da eğitim yatırımları değerlendirme toplantısına katılarak, Konya'ya 20 yeni okul yapılacağı müjdesini verdi

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, bir dizi ziyarette bulunmak üzere Konya’ya geldi. Özer, ilk olarak Konya Valiliğinde Vahdettin Özkan ve resmi kurumların müdürleriyle bir araya gelerek değerlendirme toplantısı yaptı. Toplantının ardından basına açıklama yapan Bakan Özer, Konya’ya eğitim ile ilgili müjdeler verdi.

Konya’da eğitimin genel göstergelerinde ne durumda olunduğu ve nelere ihtiyaç bulunduğu konularında kapsamlı bir değerlendirme yaptıklarını ifade eden Özer, “Konya diğer illerimize göre çok iyi bin noktada. Yani hemen hemen tüm ihtiyaçlarını, altyapı ihtiyaçlarını gidermiş bir ilimiz. Uzun yıllar bakan yardımcısı olarak görev yapan Orhan Erdem milletvekilimizin çok büyük katkısı var. Bu süreçlere de Konya’nın eğitimle ilgili eksikliklerinin giderilmesinde büyük destekleri oldu. En önemlisi Konya’da müthiş bir uyum var. Başta valimiz olmak üzere belediye başkanlarımız okullarımızın ihtiyaçlarının karşılanması noktasında el birliği ile yükleri paylaşarak süreci yönetiyorlar” dedi.
Konya’ya ciddi oranda eğitim yatırımları olduğunu ifade eden Özer, kente 20 yeni okul müjdesi verdi. Konya’ya 2022 yılında yaklaşık 700 milyon TL’lik yatırım yapacaklarını bildiren Özer şunları söyledi:
“Konya kaynakları çok verimli kullanan bir ilimiz. Bugünkü değerlendirmemizde 20 tane yeni okul yatırımını da bu 700 milyonluk yatırımın içerisine dahil ettik. Bunların içerisinde Karatay’dan Meram’a, diğer ilçelerimize kadar hemen hemen tüm ilçelerin özellikle ikili eğitimlerinin ilkokul ve ortaokul seviyesindeki ikili eğitimlerin ortadan kaldırılması ve anaokulu ihtiyacının karşılanması bağlamında tüm taleplere olumlu şekilde yaklaştık. Yaklaşık 500 milyon TL’lik 20 tane okul yatırımımızı da Konya’mıza kazandırdık. İlave olarak okullarımızdaki güçlendirme ile ilgili yaklaşık 100 milyonluk talebi de olumlu olarak değerlendirdik. Onları da Milli Eğitim Bakanlığı güçlendirme yatırım planları içine koyduk. Hem mevcut yatırımlar, hem de bugün verdiğimiz yatırımlarla Konya’mıza 2022 yılı içerisindeki eğitim öğretim yatırımlarının toplam bütçesi 1.3 milyara çıktı. Tüm bu yatırımların Konya’mıza hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. Bu yatırımlarımız realize edildiği zaman Konya’mız eğitimle ilgili çok daha farklı şeyleri konuşuyor olacak.”
Ülke genelinde şu anda 225 olan bilim sanat merkezlerinin sayısını bu yıl 350’ye çıkarmayı hedeflediklerini dile getiren Özer, Konya’ya da 5 yeni Bilim Sanat Merkezi daha yapılacağını müjdeledi. Özer, Beyşehir, Seydişehir, Cihanbeyli, Kulu ve Çumra’ya yapılacaka bilim sanat merkezleri ile kentteki sayının 10’a yükseleceğini ifade etti.
Daha sonra Selçuklu Kongre Merkezi'nde Büyükşehir Belediyesinin İlçe Yatırımları Değerlendirme Programı'na katılan Özer, Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay'a çalışmalarından dolayı teşekkür etti.
Türkiye'de son 20 yılda tüm alanlarda devasa yatırımların yapıldığını bildiren Özer şöyle devam etti:
“Milli Eğitim Bakanlığı olarak son 20 yıl, eğitimde kitleselleşme ve demokratikleşmeyle ilgili çok önemli adımlar atıldı. Hepiniz buna şahitsiniz. Okul öncesinden ortaöğretime, ortaöğretimden yüksek öğretime kadar tüm il ve ilçelerimizde gerçekten büyük bir eğitim seferberliği yapıldı. 19 yılda vatandaşlarımızın çocuklarının eğitime erişimi hem kolaylaştırıldı hem de okullaşma oranları tüm kademeleri de artırıldı. 2000'li yıllarda okul öncesinde 200 binler seviyesinde öğrencimiz okul öncesi eğitimi alırken bugün 2 milyonlardan bahsediyoruz. İnşallah bu dönemde Milli Eğitim Bakanlığı olarak 3 bin yeni anaokulu, 40 bin yeni anasınıfı yaparak dört yaştaki yüzde 35 olan okullaşma oranını yüzde 70'lere getireceğiz. 5 yaştaki yüzde 78 olan okullaşma oranı yüzde 100'e ve 3 yaştaki yüzde 14 olan okullaşma oranını da yüzde 50'liler seviyesine getireceğiz.
Bugün eğitim sistemimiz 1 milyona yakın dersliğin, 18 milyon öğrencinin ve 1,2 milyon öğretmenin olduğu devasa bir sistem. Eğitim sistemimizdeki toplam öğrenci sayısı ve öğretmen sayısı 150'ye yakın ülkenin nüfusundan fazla. Son 70 yılda eğitimde kaliteyi artırmaya odaklanırken Türkiye, eğitimde bu kitleselleşme hedeflerine ancak 2000'li yıllardan sonra erişebildi. Bundan en fazla yararlanan, sosyo-ekonomik seviye olarak dezavantajı olan kesimler oldu. Yani son 20 yılda garip gurebanın eğitimden sağlığa, tüm alanlara kadar devletin sunduğu hizmetlere erişimi maksimum seviyeye çıktı. Kalite odaklı bir büyüme gerçekleşti. Derslik başına düşen öğrenci sayısı, öğretmen başına düşen öğrenci sayısı, bu devasa büyümeye rağmen OECD ortalamaları seviyesini yakaladı. Elbette bu yatırımlar yapılırken Konya da bundan nasibini aldı.”

Okullarda kesintisiz yüz yüze eğitimin ikinci dönemde aynı kararlılıkla devam edeceğini vurgulayan Özer, Sağlık Bakanlığı ve Sağlık Bilim Kurulunun tavsiyeleri doğrultusunda 71 bin 320 okulda gerekli önlemleri aldıklarını, “Bugün 850 bin derslikten sadece 50'sinde vaka nedeniyle veya yakın temas nedeniyle yüz yüze eğitime ara verildi. Şu an itibarıyla Omicron varyantının yaygınlığı çok yüksek olmasına rağmen okullarımıza yansıması son derece düşük. Kapalı olan sınıfların oranı yüzde 1'in çok çok altında. İnşallah maske, mesafe ve temizlik kurallarına dikkat ederek okullarımızı yüz yüze eğitime devam ettireceğiz” ifadelerini kullandı.

Özer, programları kapsamında Selçuklu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'ni ziyaret etti. Özer burada yangın tüpünün doldurulması, bakım ve onarımına ilişkin yapılan çalışmaları inceledi.
Milli Eğitim Bakanı Özer’e Konya programında Vali Vahdettin Özkan, AK Parti Konya Milletvekilleri Orhan Erdem ve Halil Etyemez, Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, AK Parti Konya İl Başkanı Hasan Angı, merkez ilçe belediye başkanları ile İl Milli Eğitim Müdürü Seyit Ali Büyük eşlik etti